Free
Texto

09/04/2019 14:03 (UTC)

CONGRÉS TURISME (Previsión)

Maroto advoca per reforçar col·laboració publicoprivada en sector turístic

Barcelona, 9 abr. (EFE).- La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, creu que Espanya necessita reforçar la col·laboració publicoprivada per mantenir el lideratge turístic i afrontar amb èxit tots els desafiaments del sector.

Maroto ha clausurat aquest dimarts a la capital catalana el "Summit Barcelona: Turisme de qualitat versus Massificació Turística", que durant dos dies ha posat de manifest la necessitat d'impulsar el turisme de qualitat.

Durant la seva intervenció, Maroto ha explicat que tenim molts reptes i grans fortaleses, a més dels recursos, el talent i la iniciativa necessària per mantenir el lideratge turístic.

Per això, s'ha mostrat convençuda que reforçant la col·laboració publicoprivada es podran afrontar "amb èxit tots els desafiaments presents i futurs".

La ministra ha parlat de definir la pròpia "governança turística", repte que també recull l'estratègia de turisme sostenible del Govern, i ha dit que, amb la participació activa de tots, agents públics i privats, podrem configurar una eina per prendre les decisions que es necessiten.

Ha insistit que Espanya és líder mundial de turisme i no només ha de mantenir i exercir aquest lideratge en un entorn global, sinó que ha de reorientar el model productiu cap a un model més "sostenible i inclusiu".

Ha dit que Espanya s'ha de preparar perquè aquest model turístic funcioni amb paràmetres que estan canviant, canvien els mercats cada vegada més diversos en edat i procedència i també les regles del joc, per la qual cosa, més que mai, caldran noves formes d'actuar, més "àgils i transparents".

"El turisme segueix mostrant una fortalesa extraordinària", ha afirmat, i ha recordat que durant 2018 s'han assolit màxims històrics, més de 82 milions de turistes internacionals i 90.000 milions d'euros en despesa turística.

Dades que "ens congratulen", ha dit i ha afegit que en aquest moment, amb una conjuntura favorable, cal "plantejar els reptes de futur" sobre quin model turístic volem, un debat que els socialistes, ha explicat, "vam abordar així que va arribar al Govern central".

Un model turístic, ha dit, on primi la rendibilitat i la sostenibilitat i que avanci cap a la modernització de la indústria turística que requereix el visitant del segle XXI.

Ha recordat que la seva proposta per abordar una estratègia de turisme sostenible amb l'horitzó del 2030 es va aprovar en el Consell de Ministres de finals de gener.

La ministra ha parlat de "factors exògens positius", com l'augment de la demanda internacional i nacional, una millor connectivitat en la que estan treballant, l'aparició de nous segments de demanda altament experiencials o els mercats emergents, com els asiàtics, que prefereixen productes alternatius al sol i la platja.

En aquest sentit, ha afirmat que Espanya té una proposta atractiva per als turistes del segle XXI i ha apostat per "potenciar-la i visibilitzar-la" per poder arribar a aquell turista de llarga distància.

A més de la major col·laboració publicoprivada, Reyes Maroto també ha incidit en la necessitat de treballar de manera més coordinada amb la resta d'administracions i de millorar el sistema de visats, sobretot amb la Xina, i ha dit que recentment va viatjar a aquell país i es va adonar que tenim "un problema de marca" respecte a allò que altres coneixen d'Espanya.

Per a la ministra, cal atendre també altres problemes que afecten el nou model turístic del segle XXI, com l'estacionalitat, la congestió, la seguretat, la mobilitat i els nous models de participació de la ciutadania.

De la seva banda, el president del comitè organitzador Summit Barcelona, Jordi Alberich, ha afirmat que la conclusió compartida en aquest congrés ha estat l'"aposta pel turisme de llarg ràdio".

Per fer-ho, ha demanat polítiques estables, ambicioses i compartides per les administracions públiques i el sector privat i "sustentats" en un gran consens social i polític.

El Summit Barcelona ha reunit durant dos dies al CaixaFòrum de Barcelona a empresaris, polítics i experts que han parlat sobre el turisme de qualitat i la massificació turística, la posició de les grans ciutats del Mediterrani davant el turisme del segle XXI o l'impacte del turisme de qualitat en l'economia. EFE

ao/pll-na

(foto) (vídeo) (àudio)

Sugerencias de Producto

Texto
EFECOM
Texto
Text Catalunya
Foto
Gráfico Cataluña
Texto
Texto economía motor
Reportaje
Reportajes general España
Multimedia
Contenidos digitales general multimedia con vídeo España
Texto
Texto deportes general España
Texto
Texto España