Free
Texto

29/11/2012 19:22 (UTC)

CAT-PREMIS ACCESSIBILITAT

La Fundació Salas premia una "app" per ajudar malalts d'Alzheimer

Barcelona, 29 nov. (EFE).- Una aplicació de mòbil per ajudar a orientar-se persones amb Alzheimer és el projecte guanyador de la setena edició dels Premis Accés Batxillerat que anualment atorga la Fundació Salas als millors treballs sobre accessibilitat i discapacitat realitzats per alumnes de secundària de Catalunya.

Javi Iglesias, alumne de l'institut Maristes Montserrat de Lleida, és l'autor d'aquesta "app", disponible gratuïtament per a mòbils amb sistema operatiu Android, que permet que les persones desorientades puguin posar-se en contacte amb el seu cuidador per demanar ajuda i també que els familiars i cuidadors puguin comprovar, a distància, la localització del malalt en tot moment.

El segon premi ha recaigut en Ana Fraile, de l'IES Sant Ignasi de Barcelona, per un estudi comparatiu entre el bàsquet convencional i en cadira de rodes, mentre que el tercer lloc ha estat per a Míriam Miralles, de l'IES Ramon Berenguer IV d'Amposta (Montsià), per un treball basat en la seva experiència personal d'aprenentatge del Braille.

La Fundació Salas va convocar l'any 2006 la primera edició dels Premis Accés Batxillerat amb la finalitat de despertar l'interès dels més joves per l'accessibilitat, la discapacitat i la igualtat.

Un total de 40 treballs procedents de diversos centres d'educació secundària de Catalunya s'han presentat aquest any al concurs.

Un jurat format per representants del Departament d'Ensenyament de la Generalitat, de la Universitat Autònoma de Barcelona i de diferents associacions relacionades amb la discapacitat, ha estat l'encarregat de seleccionar els tres projectes guanyadors, que han rebut en total un premi de 6.000 euros a repartir entre l'autor, el tutor i el centre, a més d'un trofeu dissenyat per Xalest, un centre d'educació especial de Sabadell en què treballen joves amb discapacitat.

L'acte de lliurament dels Premis Accés Batxillerat ha tingut lloc aquesta tarda a l'auditori de Fira de Sabadell.

El president de la Fundació Salas, Pere Esteve Sala, ha agraït la participació dels estudiants i els seus tutors i ha destacat la importància d'aconseguir la plena accessibilitat dels edificis, equipaments i ciutats a les persones amb discapacitat, una problemàtica en la qual Salas Serveis Immobiliaris fa uns quinze anys que treballa.

Sala ha explicat que la sensibilitat de l'empresa per aquest tema va sorgir arran que un client amb un important grau de discapacitat els fes partícips de les grans dificultats que tenia per viure amb normalitat al seu habitatge.

L'empresa es va bolcar de ple en el cas d'aquest client i va fer de casa seva un entorn cent per cent accessible sense cost afegit algun.

"Aquest primer contacte amb l'accessibilitat ens va marcar profundament i va ser la llavor de la Fundació Salas", ha explicat Pere Esteve Sala.

La Fundació Salas és una entitat privada sense ànim de lucre que va néixer l'any 2004 amb l'objectiu de promoure la investigació, la difusió i el desenvolupament de l'adaptabilitat dels habitatges, fent-ne un entorn apte per a totes les persones, independentment de les seves característiques físiques, psicològiques i mentals.

"Volem que l'entorn urbà, els transports, els llocs de treball, els cinemes, els hospitals i qualsevol altre espai o esdeveniment sigui accessible i garanteixi que totes les persones viuen la seva vida de la manera més autònoma possible", ha indicat Pere Esteve Sala.

El president de la Fundació ha aprofitat aquest acte per demanar al nou govern català que sigui especialment sensible amb l'accessibilitat i que segueixi impulsant lleis que garanteixin l'autonomia de tots els ciutadans. EFE

gb/mg

(vídeo)

Sugerencias de Producto

Vídeo
EFE VÍDEO España
Reportaje
Reportajes general España
Vídeo
EFE VÍDEO
Texto
Texto internacional general para España
Texto
Texto deportes general España
Vídeo
EFE VÍDEO Internacional para España
Multimedia
Contenidos digitales general multimedia con vídeo España
Texto
EFECOM