Free
Texto

22/02/2016 12:16 (UTC)

CAT-ANDORRA BANCA

El FinCEN avala actuació de les autoritats andorranes en la resolució BPA

Andorra la Vella (Andorra), 19 febr. (EFE).- El Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) del Departament del Tresor dels EUA ha avalat avui el procés seguit des del març passat per les autoritats andorranes en relació amb Banca Privada d'Andorra (BPA) i considera que aquesta entitat ja no representa una preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals.

Segons informa el FinCEN en una nota, es constata que BPA no tornarà a ser operativa i es mantindrà sota el control de l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB).

Per això, el FinCEN ha anunciat que no s'aplicarà a BPA cap mesura especial, una possibilitat anunciada en la nota emesa pel mateix organisme el passat 10 de març del 2015, que va provocar la intervenció del banc, ha informat el govern andorrà en un comunicat de premsa.

Segons el parer del Govern andorrà, aquesta comunicació reforça la convicció que la línia seguida per les autoritats andorranes -el Consell General (Parlament), el Govern, l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), la Unitat d'Intel·ligència Financera (UIFAND) i l'AREB- va ser la correcta per fer front a la situació, contenir el risc i vetllar pel bon funcionament de la plaça financera andorrana.

Així, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha posat de manifest que el pronunciament del FinCEN servirà per "accelerar i acabar de concretar" la recerca de corresponsals que permetin que el banc pont (Vall Banc) sigui operatiu i per tant, ho ha qualificat d'"altament satisfactori".

A més, ha manifestat que es tracta d'una "molt bona notícia per als clients" legítims, és a dir, aquells lliures de sospita de blanqueig, ja que podran operar amb total normalitat en el banc pont, que a més no serà objecte de cap mesura especial.

De fet, l'organisme nord-americà assegura que no s'aplicarà cap mesura a Vall Banc ni al traspàs dels actius lícits de BPA a Vall Banc o a l'AREB.

Per al Govern andorrà, aquesta expressió de confiança en la nova entitat és especialment rellevant per continuar amb normalitat el procés de resolució iniciat.

De fet, la nota publicada posa especial èmfasi en l'adopció per part del parlament andorrà de la Llei de Resolució d'Entitats Bancàries a l'abril de l'any passat, així com del procés de separació dels actius, passius i clients legítims de BPA.

En aquest sentit, per arribar a la conclusió que BPA ja no representa una preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals, el FinCEN ha tingut en compte diverses circumstàncies que es derivin d'aquest procés de resolució: en primer lloc, que Vall Banc és propietat de l'AREB, està registrat en l'INAF i està supervisat per les autoritats del sistema financer andorrà.

En segon lloc, i tal com ha remarcat Cinca, el FinCEN també ha tingut en compte que "Vall Banc no contractarà cap dels alts directius de BPA ressenyats en la nota del 10 de març de l'any passat". En tercer lloc, es constata que "després que els actius, passius i clients lícits hagin estat transferits de BPA a Vall Banc, BPA quedarà sota control de l'AREB".

En aquest sentit, el FinCEN destaca el fet que "BPA no serà reactivada com a institució financera operativa en cap moment, excepte per facilitar la finalització del procés de resolució".

De la mateixa manera, la nota manifesta que "l'AREB, en coordinació amb altres autoritats andorranes, pretén en última instància liquidar BPA seguint la resolució dels processos judicials oberts a Andorra i en altres jurisdiccions".

Una liquidació que, tal com ha destacat el ministre portaveu, està prevista a la llei aprovada a l'abril passat.

Cinca ha destacat el fet que aquesta nota "reforça de manera inqüestionable la plaça financera andorrana i avala el conjunt d'accions empreses per les autoritats andorranes competents durant tots aquests mesos amb l'objectiu de protegir els interessos dels clients i dels empleats de BPA, així com de salvaguardar el sistema financer andorrà de qualsevol risc sistèmic".

En aquest sentit, ha conclòs Cinca, la nota emesa pel FinCEN demostra que "el full de ruta elegida i implementada per les institucions andorranes era la decisió adequada per garantir una resolució ordenada de l'entitat afectada, contenir els riscos per als clients de l'entitat i assegurar l'estabilitat de la plaça financera andorrana". EFE

cand/fl/sm

(foto) (vídeo)

Sugerencias de Producto

Texto
EFECOM
Texto
Texto economía motor
Texto
EFECOM Internacional
Multimedia
Contenidos digitales general multimedia con vídeo España
Vídeo
EFE VÍDEO España
Texto
Texto internacional general para España
Vídeo
EFE VÍDEO Internacional para España
Foto
Gráfico deportes España