Free
Texto

08/04/2019 15:24 (UTC)

CONGRÉS TURISME

Empresaris advoquen per impulsar un projecte turístic sostenible de qualitat

Barcelona, 8 abr. (EFE).- Empresaris, polítics i experts en turisme nacionals i internacionals han recalcat la necessitat d'impulsar i desenvolupar un nou projecte turístic de qualitat i sostenible per a les grans ciutats europees des d'una perspectiva internacional.

Així ho han manifestat a la primera edició del 'Summit Barcelona: Turisme de Qualitat versus Massificació Turística', trobada que es celebra avui i demà al CaixaFòrum de la capital catalana i té com a objectiu debatre sobre la situació de les grans ciutats del Mediterrani davant el fenomen turístic al segle XXI.

A la inauguració de l'esdeveniment, presidida pel vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, han participat el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom; la directora territorial de CaixaBank a Barcelona, Maria Alsina; el director executiu de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), Manuel Butler, i el president del Comitè Organitzador del Summit, Jordi Alberich.

Aragonès ha expressat la necessitat d'apostar per un turisme de qualitat i, sobretot, pels turistes de llarg radi.

Ha recordat que incrementar el nombre de turistes de qualitat fins a 7,5 milions faria créixer els ingressos anuals per turisme en més de 5.000 milions d'euros, passant dels 20.600 milions actuals a 26.000 milions d'euros, sense provocar massificació.

En aquest sentit, Colom ha explicat que, davant la massificació turística a Barcelona, l'Ajuntament té el repte de "transformar una mera promoció turística a una política de gestió molt més complexa".

Ha incidit en la necessitat que el benefici del turisme "s'incrementi per a la ciutat i es redistribueixi", i d'una gestió en què l'activitat turística "connecti amb els sectors estratègics i potenciï l'economia".

Alberich ha assenyalat que 5 milions de turistes de qualitat, de llarg recorregut, van arribar a Catalunya el 2018, una quarta part del total de visitants estrangers, però que representa la meitat d'ingressos per turisme.

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, ha assegurat que "gran part dels problemes de massificació es solucionen amb logística, informació i amb un ventall d'oferta complementària".

Ha afegit que qualsevol planificació ha de tenir en compte "tres grans impactes" que afecten el sector de la mobilitat: el canvi climàtic, la digitalització i la globalització.

De la seva banda, el director general d'Estratègia i Desenvolupament de Renfe, Manel Villalante, ha precisat que "el client vol rebre informació digital per diferents canals agrupats de la forma més funcional, assequible i personalitzada, amb una connectivitat total".

Per a aquest nou context "es necessita un nou model de governança, un marc de regulació obert, flexible i dinàmic que doni cabuda tot el nou univers i els nous actors en la cadena de valor", ha afegit.

El director executiu del programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans, Joan Clos, ha recordat que les prospeccions situen la població mundial en més de 10.000 milions de persones el 2050, amb una classe mitjana que "augmentarà a una velocitat espectacular".

Ha assegurat que cal gestionar i invertir en els actius culturals per atreure un turisme de qualitat, fent una programació cultural atractiva i "de primer nivell".

El delegat especial de l'Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, qui ha conclòs la jornada matinal, ha ressaltat la importància d'explorar noves formes d'economia.

Ha assegurat que la densitat de turisme de Barcelona és fruit d'una història d'èxit: "La gent ve a Barcelona - ha dit - perquè atreu la seva activitat cultural, econòmica, esportiva, la seva història, la seva arquitectura". EFE

nmv/gb-xs

(foto) (vídeo) (àudio)

Sugerencias de Producto

Vídeo
EFE VÍDEO Internacional para España
Foto
Gráfico Galicia
Texto
Texto España
Texto
Text Catalunya
Texto
EFECOM
Texto
Efedata
Reportaje
Reportajes general España
Texto
Texto economía Turismo