Free
Texto

09/04/2019 11:41 (UTC)

CONGRÉS TURISME

Els empresaris demanen un pla consensuat sobre el model turístic

Barcelona, 9 abr. (EFE).- Els presidents de Fira de Barcelona, Cambra de Comerç i Cercle d'Economia han demanat un pla estratègic que defineixi el model turístic, que requereix el consens de tots els sectors implicats, i la "lleialtat institucional" necessària per a portar a terme les mesures que s'acordin.

Els presidents de Fira de Barcelona, Pau Relat, de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, i del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, han participat avui dimarts en un debat sobre turisme de qualitat i el seu impacte en l'economia en l'era de les persones, durant la segona jornada del "Summit Barcelona: Turisme de Qualitat versus Massificació Turística".

El president de Fira de Barcelona ha apostat per dissenyar un gran pla estratègic transversal de turisme que defineixi on volem estar en 10 o 15 anys i que compti amb la "lleialtat institucional" de tots per assumir les decisions que es prenguin i traslladar a la ciutadania el valor del turisme.

Aquest és un dels "grans reptes col·lectius" que tenim pel davant, segons Relat, que ha afegit que "quan un pren decisions de cap a on vol anar, cal assumir les conseqüències", per la qual cosa es necessita el compromís global de tots els agents implicats.

També el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, ha demanat que les decisions relatives al turisme que prenguin els polítics estiguin "consensuades" amb els operadors, els gestors turístics i la societat.

En aquest sentit, ha criticat que s'han pres decisions polítiques que no han estat consensuades amb el sector i ha dit que els polítics no poden actuar individualment al marge de la ciutat i dels operadors, en un moment en el que el turisme està al centre del debat.

Miquel Valls ha dit que la ciutat "no és elàstica" i no es pot augmentar el nombre de turistes indefinidament, per la qual cosa cal definir quina classe de turisme volem.

Segons la seva opinió, això és una "decisió política" que ha de fer l'administració pública, que "no és fàcil" i que requereix "escollir" el turisme que volem.

El president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, també s'ha mostrat molt interessat en l'elaboració d'un pla estratègic amb un gran consens ciutadà per saber a llarg termini quin busca el turista de luxe i poder tenir una oferta molt desenvolupada per a aquest sector.

Segons Brugera, a Barcelona li falta determinació en una sèrie d'objectius per assegurar l'atracció del turista transatlàntic, el que passaria, entre altres coses, per millorar l'oferta hotelera de luxe de la ciutat i més voluntat per part de les autoritats locals per "mimar" aquesta mena de turisme.

El president del Cercle d'Economia també ha lamentat que, malgrat tenir un gran aeroport, Barcelona és la base de Vueling i no d'Iberia, cosa que provoca que no hi hagi connexió directa amb moltes ciutats de l'Amèrica Llatina.

Brugera considera que el nou Ajuntament de Barcelona que surti a les eleccions del mes de maig haurà d'"involucrar-se" en el tipus de turisme que volem i haurà de gestionar-ho, a la vegada que ha afirmat que li costa imaginar a un turista mitjà alt passejar per segons quins espais de la ciutat.

A més, ha demanat que es gestioni la regió metropolitana com un espai de govern perquè Barcelona "no perdi l'impuls metropolità".

El debat ha estat moderat per l'exalcalde de Barcelona i president d'IdenCity Consulting, Jordi Hereu, que ha recordat el fenomen que representa el turisme mundial, que l'any passat va moure 1.400 milions de persones a tot el món, 82 milions a Espanya i 19 milions a Catalunya.

En aquest sentit, ha explicat que Espanya és el segon país turístic del món, malgrat que només acull el 7% de les pernoctacions dels turistes xinesos que venen a Europa.

Per augmentar el turisme de qualitat, Hereu ha apostat per millorar els visats, les connexions aèries, millorar la promoció i el "tax free" o la transformació digital del sector. EFE

ao/pll-mpe

(foto) (vídeo) (àudio)

Sugerencias de Producto

Texto
EFECOM
Texto
Texto internacional general para España
Vídeo
EFE VÍDEO España
Foto
Gráfico Galicia
Foto
Fototeca
Vídeo
EFE VÍDEO Internacional para España
Texto
Texto España
Reportaje
Reportajes general España