Free
Texto

08/04/2019 18:46 (UTC)

CONGRÉS TURISME (Previsión)

Barcelona aposta per un turisme de qualitat, cultural i sostenible

Barcelona, 8 abr. (EFE).- Passar d'un turisme de masses a un turisme de qualitat, atreure turistes de llarg ràdio i impulsar la sostenibilitat és l'aposta de ciutats com Barcelona per fer front al fenomen turístic al que hauran d'enfrontar-se els anys vinents.

Així ho han constatat les autoritats i els experts nacionals i internacionals que han participat en el congrés 'Summit Barcelona', que sota el títol "Turisme de Qualitat vs. Massificació Turística" se celebra avui i demà al Caixafòrum de la capital catalana.

La trobada ha conclòs la seva primera jornada després de diverses ponències i taules de debat en les que s'ha posat en valor el sector turístic a Barcelona i l'aposta pel turisme de qualitat, cultural i sostenible i pel turista de llarg ràdio.

"El turisme és un factor destacat en l'economia catalana que s'ha convertit, juntament amb la indústria, en el motor de creixement econòmic del nostre país", ha destacat el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la inauguració de l'esdeveniment.

"Cal passar d'un turisme de masses a un turisme de qualitat i apostar per turistes de llarg ràdio", ha asseverat Aragonès, que ha enumerat mesures que podrien fomentar aquest tipus de turisme, com agilitar la tramitació de visats o millorar la devolució de l'IVA a turistes en les compres 'tax free'.

En aquest sentit, el també conseller d'Economia i Hisenda ha recordat que incrementar el nombre de turistes de qualitat fins als 7,5 milions faria créixer els ingressos anuals per turisme a Catalunya en més de 5.000 milions d'euros, passant dels 20.600 milions actuals a 26.000 milions d'euros, sense provocar massificació.

De la seva banda, el director general de Turisme del Govern, Octavi Bono, ha comentat la importància d'incorporar nous mecanismes de coordinació per millorar la governança en l'àmbit turístic, entre el sector público-privat, però també amb la societat civil.

Bono ha assegurat, a més, que el turisme "és un terreny adobat per encaixar cosa que significa governança perquè hi ha hagut una relació històrica entre actors i pel caràcter enormement transversal del propi sector".

En aquest sentit, el director executiu del programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans, Joan Clos, ha reclamat una major coordinació, sobretot, de l'oferta turística cultural de Barcelona per atreure el turisme de qualitat en un context en el que la massificació turística serà progressiva.

Clos ha destacat les inversions que es van realitzar durant els Jocs Olímpics del 1992, dirigides a ampliar i millorar l'oferta cultural de l'urbs, com el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Teatre Nacional, el Liceu, el Museu de la Ciència o el Museu Joan Miró, i ha indicat la falta de coordinació de tota aquesta oferta.

"Hem de coordinar l'oferta que tenim, que és extraordinària. Diversificar els destins, fer que la gent pugui visitar la ciutat d'una forma més dispersa, que no tot el món acabi al Passeig de Gràcia, Ciutat Vella i platges", ha asseverat Clos, qui també va ser ministre d'Indústria i alcalde de Barcelona.

"La solució no és que no vinguin turistes, ha de ser la gestió. Crec que falta una coordinació de les infraestructures culturals per aconseguir un turisme de més qualitat ", ha afegit Clos, que ha instat a invertir en els actius culturals de la ciutat per una programació cultural atractiva i "de primer nivell".

Un altre dels principals reptes que s'ha abordat al llarg d'aquesta jornada ha estat el de la sostenibilitat com un factor de competitivitat per al sector turístic, en suposar una reducció de costos i un valor afegit que cada vegada cobra més importància.

"La sostenibilitat és un factor de competitivitat, perquè entrar en les pràctiques de l'economia circular permet reduir costos, socials i empresarials. Cada vegada els turistes ho valoren més i és també un element de diferenciació de producte", ha explicat el regidor de Turisme, Comerç i Mercats de l'Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom.

Això no obstant, el sector turístic encara té un llarg camí per recórrer, ja que és responsable del 5% de les emissions de diòxid de carboni (CO2), l'1% de l'aigua que es consumeix a escala mundial es destina al turisme i el 7% de la contaminació de l'aigua és deguda al turisme. EFE

amo/gb-na

(foto) (vídeo) (àudio)

Sugerencias de Producto

Texto
EFECOM
Texto
Efedata
Texto
EFECOM Internacional
Multimedia
Contenidos digitales general multimedia con vídeo España
Vídeo
EFE VÍDEO Internacional para España
Texto
Text Catalunya
Foto
Servicio Gráfico General España
Foto
Gráfico Cataluña